Ατμόσφαιρα

Posted: 22 Νοεμβρίου, 2008 in Γενικά
Ετικέτες:

Η περιοχή της ατμόσφαιρας από την επιφάνεια της Γης και μέχρι 15 Km ύψος ονομάζεται τροπόσφαιρα. Στην περιοχή αυτή πραγματοποιούνται όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Δημιουργούνται ανοδικά ρεύματα μεταφοράς θερμού αέρα από την επιφάνεια και καθοδικά ρεύματα ψυχρού αέρα.
Η επόμενη ζώνη είναι η στρατόσφαιρα, που εκτείνεται μέχρι 40 έως 50 Km.
Η ζώνη μεταξύ 50 και 80 Km είναι η μεσόσφαιρα.

Η περιοχή μετά τα 80 Κm ονομάζεται ιονόσφαιρα.

Στο τμήμα της ατμόσφαιρας μεταξύ στρατόσφαιρας και μεσόσφαιρας οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τον σχηματισμό όζοντος (Ο3). Αυτή η περιοχή ονομάζεται οζονόσφαιρα και η ύπαρξή της θεωρείται σημαντική για τη ζωή στον πλανήτη μας. Είναι η προστασία της Γης γιατί δεν επιτρέπει να εισέλθουν στην ατμόσφαιρά της οι θανατηφόρες για τον άνθρωπo και τα ζώα υπεριώδεις ακτινοβολίες που προέρχονται από τον Ήλιο. Η καταστροφή του όζοντος ισοδυναμεί με καταστροφή της ζωής στον πλανήτη μας. Ο κίνδυνος της καταστροφής του δεν προέρχεται από το διάστημα. Δυστυχώς η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών ουσιών από τον άνθρωπο έχει δημιουργήσει τον υπαρκτό πλέον εφιάλτη της «τρύπας του όζοντος». Η προστασία της ζώνης του όζοντος πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα στις μελλοντικές εξελίξεις στον πλανήτη μας. Είναι καθήκον κάθε κατοίκου της Γης να ευαισθητοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η ατμόσφαιρα της Γης μπορεί να θεωρηθεί ότι επεκτείνεται και πέρα από την ιονόσφαιρα. Υπάρχουν δύο ζώνες ακτινοβολίας, γνωστές ως ζώνες Van Allen.

Περιβάλλουν τη Γη και περιέχουν φορτισμένα ηλεκτρικά σωμάτια τα οποία έχουν παγιδευτεί από το μαγνητικό πεδίο της. Τα σωμάτια αυτά είτε δημιουργούνται από το βομβαρδισμό της περιοχής με υψηλής ενέργειας ακτινοβολία, είτε προέρχονται από τον Ήλιο και φτάνουν στη Γη υπό μορφή ηλιακού ανέμου.
Δείτε στο video που ακολουθεί τις ζώνες Van Allen.

Σχολιάστε